Boğaziçi Üniversitesi işçileri kazandı: 60 işçi kısa çalışma ödeneği alacak
Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Tesisler İşletme Müdürlüğü çalışanlarının pandemi sürecinde yaşadıkları hak gaspları karşısında verdikleri mücadele kazanımla sonuçlandı.
Üç ay önce ücretsiz izne çıkarılacaklarını öğrenen işçiler, Devrimci Turizm İş Sendikası ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü önünde basın açıklaması düzenlemiş; açıklamada “Biliyoruz ki ücretli izinli olduğumuzda ücretlerimiz ödenebilir.” denilmişti.
Bugün sendika tarafından yapılan açıklamada aylardır süren mücadelenin kazanım ile sonuçlandığı ve 60’a yakın işçinin geriye dönük kısa çalışma ödeneği alacağı duyuruldu.
Kamuoyunun da desteğiyle birlikte üniversite yönetiminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı harekete geçirerek kısa çalışma ödeneğiyle ilgili itirazın kabul edildiğinin belirtildiği açıklamada hak gasplarına karşı mücadeleye devam edileceğinin vurgusu yapıldı.
Sendikanın açıklamasından bazı bölümler:
- Hatırlanacağı gibi işveren tarafında 23 Mart’ta ücretsiz izne çıkarılmıştık, akabinde İş-Kur’a yapılan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) başvurusu reddedilmişti. İşveren de KÇÖ’nin reddine itiraz etmişti.
- Bizler de hiçbir ücret almadan hayatımızı idame ettirme ve hastalıkla mücadele noktasında yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek ve gelir güvencesi talebiyle üniversite önünde basın açıklaması ardından da sosyal medyada hastang kampanyası yapmıştık. Bu çalışmaların ardından işveren Eylül’de açacağını söylediği tesis birimlerinin açılışını 17 Temmuz’a çekmişti. Bu yaptığımız eylemlerin ve dayanışmanın sonucu olarak önemli bir kazanımdı ama yetersizdi.
- Başta üniversite bileşeni olan hocalarımız, öğrenciler, diğer çalışanlar ve üniversitede örgütlü olan Eğitim-Sen olmak üzere hak mücadelesinde duyarlı olan kamuoyunun meseleyi sahiplenmesi, dayanışması ve mücadelesiyle oluşan basınç sonucu işveren sıfatıyla muhatap olduğumuz üniversite yönetiminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı bu konuda harekete geçirmesiyle KÇÖ’nin reddine yapılan itirazın kabul edilmesi sonucu bizler KÇÖ hakkımızı almış bulunmaktayız. Çocuk yuvasında çalışan beş arkadaşımız gerekli koşulları sağlamadıkları gerekçesi ile KÇÖ’nden faydalanamamıştır. Bu arkadaşlarımızın da hak kayıplarını gidermek üzere mücadelemiz sürmektedir.
- Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan hocalarımız, öğrenciler, tüm üniversite çalışanları ve hak mücadelesinde duyarlı davranarak bizim sesimize ses katan kamuoyuna teşekkür ederiz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
◾ Turizm işçilerinin pandemi bilançosu ve 1 Mayıs’ı
◾ Kafe ve restoran çalışanları salgından nasıl etkilendi?
◾ Video-Pandemide gelirlerini kaybedenler alternatiflerini nasıl yarattılar?