İşsizlik Yüzünden İntihar Da İş Cinayetidir
İSİG Meclisi Mayıs 2019 raporunu açıkladı. Bu rapora göre Mayıs ayında en az 163 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. 2019 yılının ilk beş ayında toplam cinayet 716’yı buldu.
Raporda meslek hastalığı nedeniyle 5 iş cinayeti yaşandığı özel olarak belirtilmiş. Tabi bu rakamların belirlenebilen vakaları içerdiği unutulmamalı. Ülkemizde yaşanan iş cinayetlerinde özellikle meslek hastalıkları konusunda farkındalık maalesef çok düşük. Bir dönem silikozis hastalığı ve yol açtığı ölümler konusunda yaratılan farkındalık diğer meslek hastalıkları için yaratılamadı. Şu anda İstanbul, Ankara ve Zonguldak’ta olmak üzere sadece 3 tane meslek hastalıkları hastanesi vardır. Bu sayı dahi meselenin vahametini göstermeye yeter.
İSİG’in raporunda son paragraf oldukça dikkat çekici: “Ölenlerin 5’i (yüzde 3,06) sendikalı işçi, 158 işçi ise (yüzde 96,94) sendikasız. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus…”
Örgütsüzlüğün cinayetlerde önemli bir etken olduğu hatta örgütlü olmanın emekçileri cinayetlerden koruyamadığı özellikle belirtilmiş.
Açıklanan rakamların içinde işsiz olduğu için kendini yakan Eyüp Dal, atanamadığı için kendini asan matematik öğretmeni Kevser Abdülkadiroğlu, borcunu ödeyemediği için 8. kattan atlayan Egemen Ş. ve daha niceleri de yok.
CHP Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Tekin Bingöl, Türkiye’de son yıllarda artan intihar vakalarını farklı meslek gruplarına göre analiz etti. Bingöl, ekonomik kriz yüzünden artan geçim sıkıntısı ve çalışma koşullarının zorlaşmasıyla birlikte intiharların arttığını belirtti.
Türkiye’de, son 6 yıldaki veriler incelendiğinde geçim zorluğu intihar nedenleri arasında 2. sırada yer alıyor.
Türkiye’de işçi intiharları, işsizlik ve güvencesiz çalışmayla doğru orantılı artıyor. 2013’te 15, 2014’te 25, 2015’te 59, 2016’da 90, 2017’de 89 ve 2018’de de 73 işçi hayatına son verdi. Son 6 yılda işe bağlı sebepler yüzünden yaşanan intiharlar 5 katına çıktı ve 351 kişiye ulaştı.
İşçi intiharlarında öğretmenlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Bu durumda AKP’nin iktidara geldiğinde 70 bin olan atanamayan öğretmenlerin sayısının bugün 500 bine yükselmesi önemli bir etken. Diğer yandan OHAL’den bu yana öğretmenlerin kadrolu değil sözleşmeli olarak işe alınması ve çalışma koşullarının kötüleşmesi intihar vakalarının artmasına yol açtı. Yalnızca 2017 yılında 52 öğretmen intihar etti. 2017, 2018 yılları ve 2019 yılının ilk yarısı eklendiğinde intihar eden öğretmen sayısının 100’ü aştı.
İşsizlik ve geçim sıkıntısı yüzünden intihar edenleri de düşündüğümüzde iş cinayetlerinin sayısı katlanıyor.