“Tarihle Övünenler” Hasankeyf’te Tarihi Yok Ediyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Mart 2019’da Mardin’de yaptığı mitinginde Ilısu Barajı’nda 10 Haziran’da su tutulacağını açıklamıştı. Ancak Hasankeyf açık hava müzesini sular altında bırakacak Ilısu Baraj projesinde önemli bir aşama olan su tutulması ertelendi. Yetkililer bu ertelemeyi su seviyesinin beklenenin üstünde olmasıyla açıkladı. Bu açıklamaya rağmen Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi’nden Ercan Ayboğa su tutulmasındaki ertelemeyi “Son haftalardaki protesto ve kamuoyu ilgisinin etkili olduğunu düşünüyoruz. Yine Ilısu projesinin teknik-mühendislik açıdan ve sosyal-kültürel olarak ne denli sorunlu olduğunu gösteriyor.” diyerek yorumladı.
“MİLYONLARCA CANLI ÖLECEK”
DSİ yetkilileri su tutma işleminin haziran sonu ya da temmuz başında yapılacağını belirtiler. Ekoloji hareketleri de kampanyaya Hasankeyf kurtarılana kadar devam edeceklerini belirterek çağrı yaptılar. Çağrıda “Barajda sular tutulması sonucunda kısa bir sürede milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Dicle Vadisi yok olacak. Canlı bir varlık olan Dicle Nehri kendi sularında boğulacak. Milyonlarca canlı ölecek. Yine tarihi kent Hasankeyf ve Hasankeyf ile eş değer tarihi kalıntılara sahip 300’ün üstünde, daha kazıları bile başlamamış höyük sular altında kalacak. 200 yerleşim yeri sular altında kalarak 75 bin insan evlerinden yurtlarından göç etmek zorunda kalacak. En az 20 endemik bitki türü, en az 4 balık türü, en az 10 kuş türü yok olacak, ölecek. 1990’da ‘Bir yıl sonra Hasankeyf sular altında kalacak’ denilirken bugün Hasankeyf ve Dicle Vadisi verilen mücadele sonucu hala ayakta. Ama risk her geçen gün artıyor. Hasankeyf, insanlık tarihinin sular altında kalmaması için bize sesleniyor. Bu dayanışma Hasankeyf’e köprü olacak. Tarihe umut olarak geçeceğine canı gönülden inanıyoruz. Umudumuz Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakarak doğa, tarih ve hafızayı yok edecek barajı durdurmak.” ifadeleri kullandı.
“80 BİN KADAR İNSANI YOKSULLUĞA SÜRÜKLEYECEK.”
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi başta olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok ekoloji örgütünün 7-8 Haziran’da ilan ettikleri 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü kapsamında dünya çapında 33 şehirde eylem yapıldı. Bunlardan Hasankeyf’te 8 Haziran günü Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde düzenlenen eyleme, Britanya İşçi Partisi’nden Avrupa Parlamentosu Kültür ve Eğitim Komitesi üyesi Julie Ward, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Batman Belediyesi Eş Başkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir destek verdi.
Burada yapılan ortak açıklamada; “Ilısu Projesi baştan sona yanlış ve yıkım getiren bir projedir. Devlet yetkililerinin iddia ettiği ‘yereldeki topluma sosyo-ekonomik yararı’ olacağı tamamen bir aldatmacadır. Başta Hasankeyf olmak üzere Yukarı Mezopotamya bölgesinin önemli bir kültürel miras alanını sular altında bırakacağı gibi, 80 bin kadar insanı yoksulluğa sürükleyecek ve halen çok önemli bir biyo-çeşitliliğe sahip Dicle Vadisi’nin yok olmasını beraberinde getirecektir.” denilerek kişi ve kurumlar desteğe çağrıldı.
Bilindiği gibi Hasankeyf’le dayanışmak için pek çok aydın ve sanatçı acil çağrıda bulunmuştu.