Hayvanları Koruma Vakfı’ndan Twitter ve Yeni Akit Gazetesine Tedbir Davası

Hayvanları Koruma Vakfı Başkanı Erman Paçalı, Twitter ve Yeni Akit Gazetesi’ne yönelik tedbir talebiyle dava açarak hayvanların ve hayvan hakları savunucularının maruz kaldığı saldırıların durdurulmasını istedi.

Paçalı, Twitter’da özellikle anonim hesaplar üzerinden paylaşılan içeriklerin hayvanlara ve hayvanseverlere yönelik saldırıları tetiklediğini ve Twitter’ın önleyici tedbirleri almadığını vurguladı. Silivri 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek davada Twitter İnternet Limited Şirketi, davalı sıfatıyla taraf olarak kaydedildi.

Paçalı “Daha evvel iki kez basın açıklaması yaparak Twitter’ı sorumlu davranmaya, bunları önlemeye yönelik tedbirleri almaya davet ettik. Ancak ne yazık ki Twitter hayvanlar ve hayvansever bireylere yapılan saldırıları, silahlanma çağrılarını, katliam çığırtkanlığı yapan maksatlı oluşumları önleyeceğine kayıtsız kalarak pasif destek sunmayı tercih etti” dedi.

Yeni Akit Gazetesine de değinen Paçalı daha önce Basın konseyinin gazeteye ağır etik ihlal kararı verdiğini hatırlatarak haberlerinde kullanmış oldukları ifadelerin hayvanlara ve hayvanseverlere yönelik nefret söylemi içerdiğini vurguladı. Taleplerine de değinen Paçalı ilk olarak haklarının ihlal edildiğinin tespit edilmesini talep ettiklerini belirtti: “Mahkemeden, paylaşımların haklarımıza yönelik ihlal içerdiğini tespit vermesini talep ettik. Mahkeme, davanın HMK 105 .ve 113. maddeleri gereğince görülmesine karar verdi. Yani topluluk haklarına yönelik eda davası olarak görülecek. Devamında saldırının sonlandırılmasına yönelik tedbir kararı”


Eda davası: Medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türüdür. Eda davasıHukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 105. maddesine göre şöyle açıklanmaktadır: ‘Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir.’ 

HMK 113: Dernekler ve diğer tüzel kişiler, statüleri çerçevesinde, üyelerinin veya mensuplarının yahut temsil ettikleri kesimin menfaatlerini korumak için, kendi adlarına, ilgililerin haklarının tespiti veya hukuka aykırı durumun giderilmesi yahut ilgilileri gelecekteki haklarının ihlal edilmesinin önüne geçilmesi için dava açabilir.