Perşembeliler “Topraklarımız bizim”
Sakine Yıldıran | Sezgin Kartal
İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği bileşenleri Zonguldak Ereğli’den Filyos Vadisi’ne ‘İklim Adaleti Kervanı’ düzenledi.
Halkların İklim Anlaşması Ağı’nın 2 Nisan’da başlattığı İklim Adaleti Kervanı’na 16 Nisan’da İstanbul’dan katılan İklim Adaleti Koalisyonu üyeleri ilk ziyaretini Akbelen Ormanı’nda direnişlerini sürdüren İkizköylülere yaptı.
Tüm kömürlü santralleri 2030’a kadar kapatmayı hedefleyen bir yol haritasının acilen hazırlanmasını talep eden İklim Adaleti Koalisyonu ve Ekoloji Birliği bileşenleri, dünyanın iklim felaketleriyle birlikte çok ciddi bir varoluş tehdidi altında olduğuna dikkat çekti.
Çevre ve Yaşam savunucularından oluşan grup, ilk gün Çatalağzı, Muslu ve Kilimli ‘de bulunan Termik santralleri bölgesini gezerek yerel aktivitelerden bilgi aldılar.
Zonguldak Çevre Koruma Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen bir grup çevre aktivisti Filyos Vadisi’ni gezerek proje kapsamında yapılan çalışmaları yerinde gözledi.
Çevre gönüllüleri Zonguldak’ta başlayan gezi kapsamında Bakacakkadı, Perşembe, Temenler köyü, Filyos ve Çatalağzı’nda incelemelerde bulundu. Milyonlarca yılda oluşan tarım alanları 30-40 yıl ömrü olan tesisler için feda edilemeyeceğini belirten çevre gönüllüleri, doğaya karşı açıkça suçlar işlendiğini ve tarım alanlarının şirketlere peşkeş çekilmesinin doğaya karşı açıkça suç işlendiğini söyledi.
ÖZTÜRK “AKILDIŞILIĞI DURDURUN”
Türkiye’nin ilk ekoturizm merkezlerinden biri olarak 1982’de kurulan Bakacakkadı’daki 100. Yıl Ekopark tesislerini gezerek bilgi alan grup, tesisin hemen yanında devam eden Girişim Sanayi Sitesi inşaatının derhal durdurulmasını istedi.
Filyos Temenler köyünde konuşma yapan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk “Bu görmüş olduğunuz kimi yerlerde iki, iki buçuk kilometre yatağa yayılarak akan ırmağı kanal içine alıp etrafından çalacakları arazilerde projeler geliştiriyorlar. Hatta o kadar ileri gittiler ki, 303 hektarlık tarım alanı üzerinde, ‘lojistik merkez’ cilalı ismiyle resmen kamyon durağı yapacaklar. Lütfen bu alana bir kez daha dikkatle bakın. Görüntüyü aklınızda tutun. Birazdan göreceğiniz görüntü ile çakıştırın. Çünkü haramilerin aklındaki proje gerçekleştiği takdirde, bu eşsiz manzara, içinde ot bitmeyen bir beton alana dönecek. Buradan tüm yetkililere sesleniyorum, bu akıldışılığı derhal durdurun.” dedi.
“FABRİKA İSTEMİYORUZ”
Çevre aktivistlerinin eylemine katılan Perşembe beldesi Keçecioğlu köylüleri, Çağ Çelik adlı firmanın tarım alanlarına elektrik ark ocağında hurda demir eriterek çelik üretecek bir tesis kurma planına karşı olduklarını belirterek “Topraklarımız bizim, ne yapacağız biz? Torunlarımız var, uşaklarımız var, yem olmuş 500-600 lira olmuş. Fabrika istemiyoruz. Bakın o tarafta evler kayıyor, bizim evlerimizde kayacak kazdıkça. Biz nereye gideceğiz o zaman?” dedi.