Akdeniz Üniversitesi Hayvanseverler Topluluğu: “Hayvanlar ile insanlar arasında köprü görevi görmeyi amaçlıyoruz”

Akdeniz Üniversitesi’nde köpeklerin insanlara saldırdığı hakkında yapılan haberler öğrenciler tarafından abartılı bulundu. Kampüste neler yaşandığını öğrencilere sorduk.

Geçtiğimiz ay, 16 Eylül 2021 tarihinde Antalya’daki yerel gazeteler ve Hürriyet’te  Akdeniz Üniversitesi’nde yaşayan köpeklerle ilgili haberler yayımlandı. Haberde pandemi sırasında kampüste sayıları artan köpeklerin öğrenciler ve personellerin “korkulu rüyası” haline geldiği, “çeteleşen sokak köpeklerinin” yalnızca öğrencilere değil “profesör dinlemeden” dahi insanlarla saldırdığı iddia edilerek son bir buçuk ay içerisinde sekiz kişinin köpek saldırısından dolayı hastaneye başvurduğu verisi paylaşıldı.

Karşı Mahalle’ye konuşan Akdeniz Üniversitesi Hayvanseverler Topluluğu üyesi Veysel Durmaz, haberlerde aktarılanların abartılı ifadeler olduğunu söyleyerek “Böyle durumlarda olaylara tek taraflı bakmamak gerek. İnsanlar ne kadar zorlanıyorsa hayvanlar da aynı şekilde zor dönemler geçirdi. Bazı hayvanların agresiflik göstermelerinin sebebinin pandemi dönemi doğmuş olup insan trafiğine alışık olmamalarına bağlı dolayı olduğunu düşünmekteyim. Bu agresiflik de zamanla azaldı zaten.”

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Reyyan Terci, bu yıl hibrit eğitim aldığı kampüste köpeklerin saldırısına maruz kalmadığını ve buna şahit olmadığını söyleyerek “Üniversitemizde öğrenci ve öğretmenlerle uyum içinde yaşayan sokak hayvanları ile onlarla ilgilenen, onları besleyen, yuvalandıran gönüllüler ve bu gönüllüleri destekleyen insanlara çokça şahit oldum. Havalar yağmurlu olduğunda fakülte içine girmek isteyen kedi veya köpeklerin içeri girmesinin gayet doğal karşılandığını gördüm. İsteyen herkes okula gelebilir görebilir.”

Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Ramazan Koca da “Köpeklerin geceleri daha çok saldırgan olduğu söylenir ama iki kere sürü halinde gezen köpeklerin yanından geçtim, havlamadılar bile.” dedi.

Ayrıca Akdeniz Üniversitesi’nde köpekleri besleyen birçok gönüllü yapılan haberlerden oldukça şikayetçi olduklarını belirttiler. Gönüllüler sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarda okul içerisinde daha önce besledikleri hayvan dostlarını göremediklerini vurguladılar.

Veysel Durmaz, Akdeniz Üniversitesi Hayvanseverler Topluluğu olarak konu hakkında üniversite yönetimiyle iletişim halinde olduklarını belirtip “Kampüs içindeki hayvan dostlarımızın agresiflik seviyelerini, besleme, barınma ve kısırlaştırma koşullarını yaratıp karşılıklı yaşam hakkına saygı duyarak azaltmayı hedefliyoruz. Biz topluluk olarak hayvanlar ile insanlar arasında köprü görevi görmeyi amaçlıyoruz.”

Konuyla ilgili danıştığımız veteriner hekimler hayvanların, özellikle de köpeklerin saldırganlığında geri dönüşümlü düşünce şeklinin olduğunu paylaştılar. Yani köpekler daha önce ona ya da arkadaşına, yavrusuna olumsuz bir davranışta bulunulduysa insanlardan gelecek bir sonraki davranışın da öyle olabileceğini düşünüyor.

Görüştüğümüz bir hekim “Örneğin daha önce araba çarpan ya da buna şahit olan köpekler, yanlarından her araba geçtiğinde bağırma, saldırma eğilimi gösterebiliyor. Ayrıca pandemi döneminin de hayvanlar üzerinde bir takım etkileri oldu. Daha çok yalnız kalma eğilimi ya da sürekli ilgi görme istekleri arttı. Buna bağlı da saldırma eğilimi olabilir.” dedi.