2020’de en az 1 milyar hayvanın yaşam hakkı gasp edildi
Ez az 1 milyar 211 milyon 375 bin 950 yaşam hakkı gaspı, 22 milyon 735 bin 267 işkence, 3 milyon 36 bin 175 cinsel şiddet ve 1 milyar 280 milyon 153 bin 923 özgürlüğü kısıtlama vakası yaşandı.
Türkiye’de hayvanlara yönelik hak ihlallerini raporlayan Hayvan Hakları İzleme Komitesi(HAKİM), 2020 Hayvan Hakları Raporu’nu çevrimiçi bir toplantıyla açıkladı.
“Yasa Sürecinin Gölgesinde Hayvan Hakkı İhlalleri” başlıklı raporda, yıllardır TBMM’nin gündeminde bekleyen “Hayvan Hakları Yasası” ve görmezden gelinen hayvan hakkı ihlalleri değerlendirildi.
HAKİM’den Fatma Biltekin, raporun amacını “Hayvan hakkı ihlallerini raporlamamızdaki en temel amaç en temel hakları çalınan, yaşadıkları acılar bilinmez görünmez kılınan hayvanların yaşadıklarını görünür kılmak” şeklinde açıklayarak, Araştırma Komisyonu Raporu üzerinden bir buçuk sene geçmesine rağmen yasanın hala çıkarılmadığına ve yasa taslağı ile ilgili gelen bilgilerin yaşam hakkı savunucularını tatmin etmediğine dikkat çekti.
Biltekin rapora yansıyan sayıları paylaştı:
- Ez az 1 milyar 211 milyon 375 bin 950 yaşam hakkı gaspı,
- En az 22 milyon 735 bin 267 işkence,
- En az 3 milyon 36 bin 175 cinsel şiddet,
- En az 1 milyar 280 milyon 153 bin 923 özgürlüğü kısıtlama vakası.
Toplantıda, bu verilerin tablonun sadece küçük bir kısmını ortaya koyduğu vurgulandı.
Rapora göre, 2020 yılında hayvan haklarıyla ilgili TBMM’de dokuz kanun teklifi sunuldu. CHP’den altı, MHP’den 2, HDP’den 1 kanun teklifi sunulurken AKP ve İyi Parti bu konuda herhangi bir teklif sunmadı.
Tüm bu veriler hayvan hakları yasasının önemini bir kez daha kanıtladı.
Mevcut yasadaki eksikler ve yasanın geliştirilebilmesi için hayvan hakları aktivistleri yıllardan beri mücadele yürütüyor. En son 11 Mart 2021’de Hayvan Hakları Yasası için Meclis’te toplantı yapıldı ve toplantıya bu alanda çalışma yürüten dernekler ve aktivistler katıldı. Toplantıya katılan aktivistler yasanın nasıl olması gerektiğiyle ilgili mevcut eksikleri ve önerileri paylaştılar. Bu yasanın en kapsayıcı şekilde, tür ayırt etmeksizin tüm canlıların yaşam haklarını güvence altına alan ve hak ihlali karşısında, cezaların hukuku sürecin ağırlaştırılmasının, oluşan hak ihlallerin önlenmesinde önemli bir adım olduğu belirttiler. Bu raporda da koruyucu bir yasanın olması ve toplumun bu konuda bilinçlendirilmesinin önemi bir kez daha anlaşıldı.