Sağlıkta devrim: Parası olana sağlık

Avrupa’da akciğer kanseri hastalıklarında sıklıkla kullanılan, başarı oranı yüksek olan ilaca çoğu hastanın fiyatı yüzünden ulaşamaması ölümlere neden oluyor.

Binlerce kanser hastası tedavide etkili ilaçların SGK’dan onayını bekliyor. Astronomik rakamları bulan Amerikan İlaç Dairesi’nden (FDA) onaylı bu ilaçları almak çok zor. Akciğer kanserinin 3 ve 4. evrelerinden itibaren kullanılan Keytruda ve Opdiva bunlardan sadece ikisi.

Uzun yıllar tedavi yöntemi olarak bilinen kemoterapiden daha etkili olduğu belirtilen Immünoterapi kapsamında kullanılan ilaçlar da son derece pahalı.

İstanbul ve Kıbrıs’ta tedavi gören hasta yakınlarıyla yaptığımız görüşmeler sağlık sitemi gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Devlet hastanelerinde yapılan kemoterapi muayene ve tetkikleri için SGK herhangi bir ücret almazken Immünoterapi tedaviyi karşılamıyor. Bu durumda hastalar özel hastanelere yönelmek zorunda kalıyor.

Immünoterapi kapsamında akciğer kanseri tedavisi gören V.S.’nin babası 6 aydır Keytruda ilacı kullanıyor. V.S. annesini de kanserden kaybetmiş ve şimdi babası için mücadele ediyor.

“Hastalara kanserleri yayıldığı veya cerrahiyle çıkarılamadığı zaman verilen” Keytruda ilacının fiyatı 15.000 TL. Eczanelerle yaptığımız görüşmeler de ilaç fiyatını doğruluyor. Keytruda kadar etkili Optiva da 5.800 TL.

Tedavisinin ilk üç küründe kullandığı Keytruda ile hastalıkta %80 gerileme olduğunu ifade eden V.S., PDL-1 ve MSI testleri için 2 bin ila 3 bin TL arası ödemeler yaptıklarını kaydediyor.

Karşı Mahalle’ye konuşan V.S. ayrıca ödeme yaptıkları miktarla ilgili “21 gün arayla ilaç bedeli hariç ödediğimiz ücretler; ilaç öncesi kan tahlili 100 TL, SGK anlaşmalı doktor muayene ücreti 300 TL ve ilaç uygulama ücreti olarak hastanenin aldığı 300 TL toplam her ilaç uygulamasında 700 TL” ifadelerini kullanırken, Keytruda isimli ilaçtan da 2 kutu kullanarak 30 bin TL ödediğini belirtiyor. Altıncı ayın sonunda toplam 185 bin TL gibi yüksek bir ödeme yapılmış. Tabi her hastanın yaptığı masraflar durumuna göre değişiyor. Fakat ilaç ücretlerinden kaçmak mümkün değil.

Yeni nesil ilaçlardan Keytruda, akciğer kanseri tedavisinde başarı oranı yüksek, metastatik baş boyun tümörlerinde, kanserin son evresinde kullanılan ve muadili olmayan bir ilaç. Ömrü uzatan, uzatırken kemoterapi gibi vücut üzerine şiddetli yan etkiler yaratmadığı hem hastalar hem de hekimler tarafından belirtiliyor.

AKP’nin sıklıkla “sağlıkta çığır açtık” sloganıyla övünürken aynı zamanda bu hastalıkla mücadelede her an yanlarında olma sözünün yerine getirildiği ifade ediliyor. Oysa Avrupa’da akciğer kanseri hastalıklarında sıklıkla kullanılan, başarı oranının çok yüksek olduğu bilinmesine rağmen SGK tarafından ücretinin karşılanmaması ve yüksek fiyatı dolayısıyla çoğu hastanın ilaca ulaşamaması ölümlere neden oluyor.

BAKANLIK SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Immünoterapi yönteminin ve ilaçların SGK tarafından karşılanmasını isteyen hastaların yaptığı imza kampanyaları ve milletvekillerinin verdiği soru önergelerine cevap verilmediği ortaya çıktı.

En son HDP Milletvekili Serpil Kemalbay’ın Ocak ayında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması için verdiği soru önergesindeki “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yapılan düzenleme ile kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesinin kaldırılmasına rağmen akciğer hastalarının üç haftada bir almak zorunda oldukları ve maliyeti yüksek olan bu ilacın ödenmemesinin nedeni nedir?” sorusu hala karşılık bulmuş değil.

V.S., Keytruda isimli ilacın SGK tarafından karşılanması için 6 aylık tedavi sonrası 2019 Nisan ayında verdiği dilekçeye red cevabı aldı.

Sağlık Bakanlığı ve mahkeme kararına rağmen söz konusu ilaçların SGK tarafından karşılanmamasını çok sayıda hasta yargıya taşıyarak haklarını arıyor.