Gaziantep sokak hayvanları

Hayvan sevgisi ya da sokaktaki hayvanlara bakmak genelde büyük kentlerle özdeşleştiriliyor, peki diğer şehirlerde durum ne? Bunu araştıracağımız haber serimizin ilkinde Gaziantep’ten Şeyda Yıldız ile görüştük.

Gaziantep’te yaşayan hayvan korumu ve besleme gönüllüsü Şeyma Yıldız yaşadığı deneyimleri anlattı.

Şeyda Yıldız uzun yıllardır Gaziantep’te yaşadığını belirtti.  Kısaca çalışmalarını anlattı. “Mama ve tedavilerine yardımcı oluyorum. Normalde sadece mama desteğinde bulunuyordum ama yaralı ve hasta olduklarını görünce kayıtsız kalamıyorum. Sayı çok fazla olunca da bir Instagram sayfası açtım. Yetişemediğim durumlarda diğer hayvanseverlerden yardım istiyorum. Sahiplendirme ilanları paylaşıyorum. Sayfada şeffaf olmak adına yaptığım her çalışmayı paylaşıyorum.”

Yıldız sosyal medyada yaşanan bilgi kirliliğine de değindi. “Her habere inanmamak gerekiyor çok hassas bir konu bu, insanların duygularıyla oynanabiliyor. Buna müsaade etmemek gerekiyor. Biraz daha dikkatli bakmak gerekiyor.” dedi.

Yıldız  “Antep hayvanlara bakma, yaşam haklarına saygı duyma konusunda iyi bir şehir mi, hayır değil. Gelişmemiş bir şehir.  Gaziantep’te tavukları severler, inekleri severler, etinden sütünden yararlanabilecekleri hayvanları severler onları da yerler zaten. Burada birçok köyde özellikle kenar semtlerde; örneğin işte Çıksurut, Vatan Mahallesi, Perili Kaya bunun gibi birkaç tane mahalle var. Buralarda hayvanların durumu Karşıyaka mesela, Kayaönü, buralarda hayvanlar perişan haldeler.  Bir sürü her yerde lokanta var. Buraların yemek kültürü meşhurdur zaten fakat o kadar lokanta varken o kadar da aç hayvan var. ‘’ dedi.

“Kedi topluyorlar, köpek topluyorlar ama çöplerimizi toplamıyorlar”

Yıldız belediyenin çalışmalarına da değindi.  “Belediye bu konuda çok bilgisiz.  Benim besleme bölgemdeki kediler toplandı, kedilerim yok. Daha önce de Twitter’dan paylaşmıştım Güneykent diye bir mahalle var. Orada belediye tarafından kediler toplanmış, bunu bizzat gören tanıdıklarım var. Ben bunu sosyal medyadan yazdım. Hatta ilkinde hiçbir hayvansever destek vermedi, Twittar’da öyle kaldı.  Gizli gizli kediler toplandı.  Herhalde geç saatler yapıyorlar. Örneğin Güneykent’teki tanıdığım da geç saatte görmüş. Bir baktım beslediğim kediler yok. Günlerce Twitter’da  ‘kediler nerde’  diye paylaşım yaptım.  Bu sefer diğer hayvanseverler de destek oldu ama nereye götürüldüklerini bulamadık.  Barınağa götürme olanakları yok.  Orada iki kafes var. Birisinde hasta kediler var. Diğerinde de sağlıklı, bütün hasta kediler aynı kafeste. Oraya gidenin zaten sağlıklı çıkma ihtimali yok. Bununla ilgili paylaşım yaptıktan sonra birkaç kişide kendi mahallelerindeki kedilerin yok olduğunu söylediler.  Ama hiçbir şekilde sorularımıza cevap alamadık. Nereye bırakıldıklarını maalesef bilmiyoruz.  Kedi topluyorlar köpek topluyorlar ama şehri görseniz çöplük içinde.  Çöplerimizi toplamıyorlar ne yazık ki.”

Gaziantep’te yaşanan Asiye Ateş olayının yarattığı etkiye de değinen Yıldız  “Maalesef çok talihsiz, çok kötü bir olay.  Umarım en kısa sürede sağlığına kavuşur. Özellikle burada bu olay sonrası durum daha da kötü oldu.  Onkolojide çok olaylar oldu.  Onkolojinin olduğu mahallede çok fazla köpek var.  O taraftaki insanlar da alışmış aslında beraber yaşıyorlar, severler, mama bırakırlar ama  bu olaydan sonra korkusu tetiklenen çok fazla insan oldu. Bir anlamda hayvan düşmanlarına da gün doğdu.  Maalesef barınaklara çok fazla köpek terk edenler oldu” dedi.

Yıldız son olarak  “Yapılabilir çok fazla şey var ama maalesef yapılmıyor. Etik olmak gerekiyor etik gönüllü olmak gerekiyor” dedi.