Van’a giden DİB heyeti görgü tanıklarını dinledi: Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden aşağı atılmasında dört sıradışı unsur

Heyet, gözaltına alınarak helikoptere bindirilen ve “helikopterden düştü” denilerek hastaneye yatırıldıktan sonra hayatını kaybeden Servet Turgut’un ailesi ile görüştü.

Bağımsız demokrasi platformu Demokrasi için Birlik Koordinasyonu, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan ve daha sonra “helikopterden düştü” denilerek hastaneye yatırılan, burada hayatını kaybeden Servet Turgut ve hafıza kaybı yaşayan Osman Şiban’la ilgili kapsamlı bir rapor hazırladı.

Demokrasi için Birlik Koordinasyonu adına Perihan Koca, Salih Zeki Tombak ve Ayşegül Devecioğlu’ndan oluşan heyet 9 Ekim’de Van’a giderek görgü tanıkları ve ailelerle gerçekleştirdikleri görüşme sonucunda “Van Raporu”nu hazırladı.

Raporda görgü tanıklarının beyanına dayanarak “Her ikisinin de sağlıklı bir halde göz altına alındığı; kötü muameleye maruz kalarak helikoptere bindirildiği” ifadesinin ardından Servet Turgut’un kardeşi, amcaoğlu ve eşinin, Turgut’un ölümü sonrası “vücudunda kırılmamış kemiğinin
olmadığı” yönünde ifadelerine yer verildi.

“Bütün bu kırıkların sadece düşmeye bağlı gerçekleşmeyeceğinin aşikar” olduğu belirtilen raporda “Her iki mağdurun da helikoptere bindirilmeden önce kaba dayak ve helikopterin içinde çok ağır işkenceye maruz kaldığı ve iniş esnasında helikopterden aşağı atıldıkları ve iniş sonrasında da kötü muamelenin devam ettiği anlaşılmaktadır” tespiti yer alıyor.

Raporda, Servet Turgut’un bugüne dek hiç konuşmamış olan eşinin sözlerine de yer verildi:

“Onu 20 sene hapse atsalardı, gider ziyaret ederdik. Silahla üzerine ateş etseler, öldü diye üzülürdük. Ama vücudunun bütün kemiklerini kırmak… Bunu bir insana neden yaparlar; bunu yapanlar nasıl insanlardır? O gün, o helikopterde olan ve bu suçu işleyenlerin kimler olduğunun ortaya çıkarılmasını ve yargılanmalarını istiyorum.”

“Helikopterden atılma vakasını sıra dışı yapan dört unsur var” tespitinin yapıldığı raporda şöyle denildi: 

  1. Helikopterden düştüğü söylenenlerin sıradan köylüler olması
  2. Daha önemlisi ölmemiş olmaları
  3. Ağır yaralı halde hastaneye getirilmeleri
  4. “Helikopterden düşme sonucu  yaralanma” ibaresinin, bizzat yaralıları hastaneye getiren kolluk kuvveti mensuplarınca kayda geçirtilmiş olması

Ayrıca görüşmeleri rapor haline getiren heyet, raporun TBMM Başkanlığı, Meclis’teki siyasi parti grup başkanlıkları, Meclis dışı siyasi parti başkanlıklarına, barolara ve STK’lara da gönderileceğini açıkladı.

Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.