Antepli davulcu Abdallar evlerine dönemiyor

Gaziantep’ten İstanbul’a gelen 300 davulcu ve ailesi, koronavirüs nedeniyle davulculara getirilen yasak nedeniyle iş yapamıyor. Şehirler arası yolculuk yasağı nedeniyle geri de dönemiyor.

Esenler’in Tuna (eski adıyla Karabayır) Mahallesi’nde görüştüğümüz Abdallar sorunlarını çözecek yetkili bulamadıklarını söylüyor.

Davulculuk mesleğini yüzyıllardır atadan devralarak icra eden Abdallar, her yıl Ramazan’a bir ay kala Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere gelerek davul çalıyor. Bu yıl da Gaziantep’ten İstanbul’a gelen yaklaşık 300 Abdal aile Ümraniye, Şirinevler, Davutpaşa, Pendik, Avcılar ve Esenyurt gibi semtlere dağılmış durumda.

Derme çatma yerlerde veya tek göz odalarda kalan, kira ödeyemedikleri için ev sahipleri tarafından hakaret gören, kendi ifadeleriyle evlerinde bir tutam tuz bile kalmayan davulcular, bir an önce memleketlerine dönmek istiyor. “Bırakın yol parasını, ekmek alacak paramız yok.” diyen davulcular, acilen gıda yardımı ve yol parası desteği bekliyor.

“Nereye gitsek kovuyorlar”

İki ay önce çoluk çocuk altı kişilik ailesiyle Antep’ten İstanbul’a geldiklerini söyleyen, Ramazan’da kazandıkları parayla biraz olsun rahat edeceklerini düşünen Mehmet Ali Aslan, davulculara gelen yasakla birlikte dara düştüklerini ifade ediyor. Alternatif olarak kâğıt toplamaya çıktıklarını, kâğıt toplarken çekçek denilen arabalarına el konulduğunu ve ceza yediklerini belirten Aslan, “Çöpe el sokmuşuz, kâğıt toplamışız, oradan da 30-40 lira anca kazanacağız, eve ekmek götüreceğiz, ona da mâni oluyorlar.” diyerek durumu özetliyor. Bir biletin en az 500 lira olduğunu, ailece bu yol parasını karşılamalarının imkânsız olduğunu söyleyen Aslan, “Nereye gitsek kovuyorlar, derdimizi anlatamıyoruz, Alo 199’u arıyoruz bakmıyorlar. Burada yapacak iş kalmadı, yetkililer yol izni verip bizi memleketimize göndersin.” diyerek talebini dile getiriyor.

Fareler çocukların üstünde gezmesin diye başlarında bekliyor

Solmaz Aslan

Davulcu eşi Solmaz Aslan, sağlık sorunlarıyla boğuştuğunu ancak sağlığını koruyabileceği maddi manevi koşullara sahip olmadığını söylüyor. Kapısı bacası açık bir yerde kaldıklarını, buranın da kirasını ödeyemediklerini anlatan Aslan, çekçeklere el konulmasıyla birlikte eve gelen üç beş kuruştan olduklarını, tüm gelir kaynaklarının tükendiğini, ellerinde bir tutam tuzun bile kalmadığını sözlerine ekliyor. Evde farelerin dolaştığını kaydeden Aslan, “Çatı katındayız, fareler cirit atıyor. Fareler çocuklarımın üstünde gezmesin diye ellerimde değnekle başlarında bekliyorum.” şeklinde konuşuyor. Antep’e dönmek için yol parasına ihtiyaç duyduklarını, orada bir şekilde günü kurtaran işler bulup karınlarını doyuracaklarını belirten Aslan, devlet büyüklerinden Abdalları gözetmesini bekliyor.

Evde de huzurları kalmadı

Gaziantep Davulcular ve Zurnacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kuru, profesyonel davulcuların Ramazan’a bir ay kala Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlere göç ettiğini, yaklaşık 300 davulcunun ailesiyle birlikte İstanbul’a geldiğini aktarıyor.

İkametgâhlarının Antep’te olması nedeniyle bazı yardımlara erişemediklerini söyleyen Kuru, “Yaşamaya geldik ama rezil olduğumuzla kaldık.” diyor. Yağ, tuz, ekmek ihtiyacı derken evde kavga çıktığını, huzurlarının kalmadığını kaydeden Kuru, bir an önce Antep’e gitmek istediklerini belirtiyor ve ekliyor: “Orada da geçim sıkıntımız olacak ama çare bulmak bir nebze daha kolay.”

“Kaymakamlığın önüne koymuyorlar bizi”

Davulcular Derneği Başkanı Ali Buldu

Davulcular Derneği Başkanı Ali Buldu, “Biz de bu ülkenin evlatlarıyız, derdimize çare bulunsun” diyerek sözlerine başlıyor. Davulculara yardım duyurusu yapıldığını ancak bu yardımlara ulaşamadıklarını aktaran Buldu, bir yandan “Kaymakamlığın önüne bile koymuyorlar bizi” diyerek sitem ediyor, diğer yandan bir an önce gıda yardımı ve yol parası temin edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

YouTube player

Sezgin Kartal