Suriyeli gazeteci Kassargian: “Dokuz yıldır savaştayız, virüs yayılırsa sistemimiz çöker”
Dokuz yıldır savaşın sürdüğü Suriye’nin gündemine koronavirüs oturdu. Suriye devletinin hakimiyetinde olan bölgelerde koronavirüse karşı yapılan hazırlıkları, Arap dünyasının yakından tanıdığı Türkiye uzmanı Suriyeli gazeteci Sarkis Kassargian Sezgin Kartal’a anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü Suriye’de koronavirüs olmadığını açıkladı. Bu doğru mu? Ne gibi önlem alınıyor, sokağa çıkma yasağı uygulanıyor mu?
Bugün (cuma) sokaklar dezenfekte edildi. Devlet sokağa çıkma yasağı uygulamıyor fakat zorunlu olmadıkça çıkmayın, “kendini koru beni koru” şeklinde posterler dağıtıyorlar.
Herkese test yapılıyor mu?
Hayır, herkese test yapılmıyor, yani ilk önce şüphelileri karantinaya alıyorlar. 2-3 güne ateşi inmezse ondan sonra test yapıyorlar. Çünkü test pahalı, adetleri de çok değil o kitlerin. Bunun için ekonomi yaratmaya çalışıyorlar. Şimdiye kadar yaklaşık 300 kişiye test yapıldı.
Kit sayısını biliyor musunuz?
Sorumlu sağlıkçılardan aldığım bilgiye göre birkaç gün önce Dünya Sağlık Örgütü’nden 1000 tane almışlar ve 2000 adet daha geleceğini söylediler.
Hastaneler hazırlıklı mı?
Hastanelerde karantina bölümleri oluşturuldu. Ayrıca Şam’ın güney ve batı kırsal bölgesinde iki tane karantina merkezi açıldı.
Sınırlar açık mı?
Sınırlardan Suriyeliler dışında kimseyi almıyorlar, girenlere de 14 gün karantina uyguluyorlar. Perşembe günü Lübnan’dan 30 kişilik bir grup ülkeye giriş yapmaya çalışırken yakalanmış, karantinaya alınıp test yapılmış, henüz sonuçlar çıkmadı. Ayrıca şimdiye kadar ateşi inip taburcu olanlar var. Bir kişinin de ateşi yüksekti, test uygulandı ve negatif çıktı.
Mağaza, kafe gibi yerler ve kamu kurumları açık mı?
Suriye’de adliye, Tapu Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü ve Valilik kapatıldı. Banka ve bazı devlet kurumlarında personel sayısı %40’a düşürüldü ve vardiya sistemi yapıyorlar. Toplu taşıma otobüsleri çalışıyor. Bu iki günde kafeler, restoranlar, düğün salonları kapatıldı. Otellerde sadece odalarda yemek ve kahve veriliyor. Önümüzdeki iki güne mağazalar da kapanacak. Şam Valisi’yle sohbet ediyorduk. Vali “Önlemleri yavaş yavaş alıyoruz ki ekonomi sorunu da çıkmasın insanlarda” dedi. Ama kapatmalıyız, yayılırsa büyük sorun bizde. Çünkü bildiğin gibi dokuz yıldır savaştayız, ambargo da var. Hastanenin olması bile bir şey. İtalya gibi bir ülkenin sağlık sistemi çöktüyse bizde dünden çöker.
Çatışma bölgelerinde durum nedir?
Cihatçıların olduğu bölgelerde durum nedir bilmiyoruz. Orada devlet yok. Ama askerler kendi önlemlerini alıyor. Çok fazla detay bilmiyoruz. Kanunen askeri bölgelerdeki bilgiler paylaşılmıyor. Fakat tanıdığım askerlerden aldığım bilgiye göre pozitif bir vaka yok.
Halep’te durum nasıl?
Halep ve bütün illerde Şam gibi önlemler alınıyor. Halep’in en büyük hastanesi Al Razi’de şüpheli iki vaka vardı, onlar da negatif çıktı. Vaka tespiti olmadığı için hangi şehrin karantinaya alınacağı bilinmiyor.