Video Haber – Üçüncü Havalimanı Ormanı Yok Etti, Kurtlar Köye İndi
Üçüncü havalimanı ile gündeme gelen Akpınar köyü bugünlerde farklı bir konu ile mücadele etmek zorunda. İstanbul’un giderek köy olma özelliğini kaybeden mahallelerinden biri olan Akpınar’da az da olsa hayvan besiciliği sürdürülüyor. İstanbul’un büyükşehir olmasından dolayı mahalle statüsünde olan Akpınar’ın bir zamanlar etrafı orman iken bugün neredeyse ağaç görmek güç. Bir taraftan yeni yapılan devasa büyüklükteki üçüncü havalimanı, diğer tarafta taş ocakları ve hafriyat çalışmaları Akpınar’ı fiziken de köy olmaktan uzaklaştırıyor. Tarımın bitirildiği Akpınar’da bugün sadece hayvancılık yapılıyor.
Mikrofonumuzu son dönemde kurtlarla başı belada olan Akpınarlı hayvan besicilerine uzattık.
Akpınar’ın yerlilerinden olan Adnan Oruç son iki üç yıldır hayvanlarını otlatacak mera alanlarının daraldığını söylüyor. Oruç, 1980 öncesine dayanan kömür ve taş ocakları mera alanlarını etkilese de üçüncü havalimanının neredeyse ormanlık alan bırakmadığını belirtirken “Şimdi de kurt atma olayı çıktı. Hayvanlarımızı dışarı salamıyoruz. İçeride bakım yapmak zorundayız, gücümüz yetmiyor.” diye ekliyor.
Köye seçim döneminde Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli de gelmiş. Kendilerini dinlemediğini ifade eden Oruç, Bakan’ın gelişinin sadece oy toplamak olduğunu düşünüyor: “Bunların hepsini kendisine ilettik de o bizi hiç dinlemedi. Oy için geldi. Sen buraya gelmişsin köyün sorunlarını dinlemeye. Kurtları söyledik, başka türlü konuştu.” diye serzenişte bulunuyor. Köyde birçok insan gibi kurtların Milli Parklar Müdürlüğü tarafından doğaya kontrolsüz salındığını düşünen Oruç, kurtların mavi küpeleri olduğunu iddia ediyor.
Küpeli kurtlar Erhan Akın’ın da iki malağını (manda yavrusu) yemiş. Kurtların köyün içine kadar girdiğini ifade eden Akın “İşte geçen bir arkadaşın ahırına girdiler, 10 tane koyununu boğdu. O da yeni türedi, her taraftan yan köylerden geliyor kurt haberleri. Köyün içine kadar geliyor, hayvanlara saldırıyor. Şimdi yaz, kışın aç kaldı mı hepten saldıracak. Benim 2 malağımı yedi. O da başında duramadık gece, gelmemişlerdi sabah gittik ölüsünü bulduk.”
Akın’ın belirttiğine göre şikâyetler üzerine yetkililer köye gelip foto kapan kurmuş fakat iki gün sonra gelip söküp gitmişler. O günden sonra uğrayan da olmamış.
Kırk yıllık hayvan besiciliği yapan Fevzi Işık’ın da bir ay içerisinde kurt saldırısı sonucu hayvanlarından 7 tanesi ölmüş. Beş yıldır Akpınar köyünde besicilik yapan Işık’ın ahırının etrafı girerek daralmış. Bir tarafı deniz, diğer tarafları ise üçüncü havalimanı, etrafı tel örgülerle çevrili fidanlık (hayvanların girmesi yasak, ihlal edildiğince cezası beş bin lira) ve köy. Haliyle ahırın etrafından fazla uzaklaştıramıyor hayvanlarını. Işık’ın ifadesine göre taş ocakları ve üçüncü havalimanının ormanları ve mera arazilerini talan etmesi yaban hayvanların yaşamını bozmuş ve kurtların köye kadar gelmesi kaçınılmaz olmuş. Hayvancılıktan başka iş yapamayacağını söyleyen Işık, kurt saldırısında 60-70 bin lira zararının olduğunu kaydediyor.
Bazı köylüler kurt saldırıları, artan yem ve saman fiyatlarından kaynaklı hayvanlarını satarak kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar beslediklerini ifade ediyorlar.
Akpınarlı köylüler yetkililerin derhal müdahale etmediği takdirde hayvan besiciliğinin yok olacağı uyarısında bulunuyor.
Haber: Sezgin Kartal
Video-Fotoğraf: Sakine Yıldıran