Brifing | 4 Şubat
Boğaziçi öğrencilerinin tamamı serbest bırakıldı
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemler nedeniyle gözaltına alınan 51 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi.
1. ve 6. Sulh Ceza Hakimlikleri, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Kanunu’na muhalefet, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak, kişiyi çalışma imkânından yoksun bırakmak ve kamu malına zarar vermek” iddiasıyla tutuklanması talep edilen 30 kişinin tamamını serbest bıraktı. Öğrenciler için haftada bir imza ve yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararı verildi.
Serbest bırakılan öğrenciler “Arkadaşlarımızın acilen serbest bırakılmalarını istiyoruz. Kayyum zulmü bitene kadar mücadelemiz devam edecek” ifadelerini kullandılar.
Öğrenci evlerine yeni operasyon
Kadıköy’deki Boğaziçi eylemleri nedeniyle polis yeni gözaltılar yaptı.
İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamaya göre eylem sırasında ‘polise karşı koydukları’ ve ‘çöp konteynerlerini devirip ateşe verdikleri’ iddiasıyla aranan sekiz kişiden beşinin gözaltına alındığı ifade edildi.
Açıklamada, “Cumhuriyet Başsavcılığının talimatları doğrultusunda Y.A.K, N.E, M.C.D, Ö.Ş, A.K. isimli beş şüpheli şahıs yakalanmıştır. Üç şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir” denildi.
Adliye önünde buluşma çağrısı
Boğaziçi Dayanışması bugün adliye önünde buluşma çağrısı yaptı. Yapılan çağrıda “15:00’te Anadolu Adliyesi’nde Kadıköy eylemleri esnasında gözaltına alınan arkadaşlarımızı almak için buluşuyoruz. Demokratik taleplerimiz nettir. Taviz vermiyoruz. Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz!” ifadeleri kullanıldı.
Yemek Sepeti işçileri boykot hazırlığında
Nakliyat-İş üyesi işçiler, Yemek Sepeti yöneticilerinin taşıma iş kolundaki çalışanların yerlerinin ve iş kollarının değiştirilmesini protesto etti. Bu değişim ile işçiler sendika üyeliğinden düştü.
Bir boykot planı hazırladıklarını söyleyen Nakliyat-İş Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, sendikanın iki aydan beri yürüttüğü örgütlenme seferberliği ile Yemek Sepeti işletmesinde yasal çoğunluk aşamasına çok yakın olduğunu belirterek bakanlığa yetki başvurusuna hazır olduklarının altını çizdi. İşverenin usulsüz ve haksız engellemelere başvurduğunu belirten Küçükosmanoğlu, diğer sendikaların ve halk örgütlerinin de destek vereceği bir boykot planı hazırladıklarını belirtti.
Teyit.org inceledi: “Aşağı Bak”
Teyit.org, #AşağıBakmayacağız eylemlerinin ortaya çıkışına neden olan polisin müdahale ettiği görüntüleri inceledi. Teyit.org aynı zamanda polisin müdahale ettiği ve gözaltına aldığı gençle de görüşerek olaya açıklık getirdi.
Bir öğrenciyi tartaklayan polisin sözleri önce YOL TV’nin videosu üzerinden özellikle sosyal medyada “Aşağı bak” olarak yansıdı. Bu söz, kısa sürede önce “#Aşağıbakmayacağız” olarak etiket, sonra da adeta slogan haline geldi. Ardından polisin yayınladığı yeni ve başka bir açıdan çekilen videoda “Aşağıdan” dediği öne sürüldü.
Teyit’in incelediği görüntülere dair şu bilgilere yer verildi: Görüntüler dikkatle dinlendiğinde iki türlü de duyulabileceği anlaşılıyor. DW’nin görüntülerinde polisin iki kez aşağıdan dediği yazdıktan sonra, bir arbede çıkıyor ve polis bir kez daha “aşağı” ile başlayan bir ifade kullanıyor. Ancak ne söylediği tam anlaşılmıyor.
Bu nedenle Teyit, görüntülerde polis memurunun doğrudan hedef aldığı kişiye ulaştı. Lise öğrencisi B.T., polis memurunun her iki ifadeyi de kullandığını söyledi. Boğaziçi Dayanışması’nın çağrısı üzerine dışarı çıktığını söyleyen öğrencinin anlatımına göre olay şöyle vuku buldu: “Polis bizi ablukaya aldı ve valilik izni olmadığı gerekçesiyle, toplu yürüyemeyeceğimizi söyledi. Yol ayrımında grubu bölmeye çalıştı. Bana karşıdan gelerek önce ‘aşağıdan’ dedi. Göz göze geldiğimizde ise ‘aşağıya bak’ dedi ve iteklemeye başladı. Sonra gözaltına alındım.”
Bilgilerin tamamı için tıklayınız
Günün tweet’i