Brifing | 28 Ocak
DİSK: “Asgari ücretin brütü net ödensin”
Pandemi koşullarında asgari ücretle çalışan işçiler başta olmak üzere tüm işçilerin gelirinin iyileştirilmesi için TBMM’yi harekete geçmeye ve gerekli yasal değişiklikleri yapmaya çağıran DİSK, mecliste grubu bulunan partilerle görüşmelere başladı.
Bu kapsamda: DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu başkanlığındaki DİSK heyeti 27 Ocak 2021 Çarşamba günü HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’la ve ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüştü.
Görüşmelerde DİSK’in konuya dair raporu sunuldu. Gerekli yasal düzenlemeleri yaparak başta asgari ücretliler olmak üzere tüm işçi sınıfının ücretlerinin yükseltilmesi için TBMM göreve çağırıldı.
DİSK’in konuya dair raporunda özetle şu görüşlere yer verildi:
- 2021 asgari ücret belirleme süreci ekonomik kriz ve Covid-19 salgınının getirdiği ekonomik ve sosyal tahribat altında gerçekleşti. Bu koşullar altında işçi sınıfının hiçbir yaşamsal sorununa derman olmayan 2021 asgari ücreti, yılın başında art arda gelen zamlarla reel olarak daha da eridi. Milyonlarca aile pandemi ve zamlar karşısında savunmasız bırakıldı.
- Büyük şirketlerin vergileri sıfırlanırken, sermaye sürekli olarak vergi aflarıyla ve imtiyazlarla donatılırken, asgari ücretliden vergi kesmek, politik bir tercihtir ve değiştirilmelidir. Asgari ücret ve tüm ücretlerin asgari ücret kadar tutarı vergi dışı bırakılmalıdır.
- Pandemi döneminde de işçinin SGK prim payı devlet tarafından karşılanmalıdır. 12 yıldır işverenlere bütçeden 5 puan SGK prim desteği sağlayan hükümetin, aynı desteği özellikle pandemi sürecinde yaşam mücadelesi veren işçilere de sağlaması gereklidir.
- 2021 yılı asgari ücreti Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından saptanmış olsa da TBMM tarafından yapılacak yasal değişikliklerle asgari ücretlilerin ve tüm işçilerin eline geçen nakit miktarın en az 750 lira artırılması mümkündür.
- Asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrete sağlanacak SGK prim desteği ile asgari ücretli işçinin eline geçen miktarın %25’ten fazla artması mümkün olacaktır.
- TBMM’yi pandemi koşullarında asgari ücretle çalışan işçiler başta olmak üzere tüm işçilerin gelirinin iyileştirilmesi için harekete geçmeye ve gerekli yasal değişiklikleri yapmaya çağırıyoruz.
DİSK’in konuya dair raporunun tamamına erişmek için tıklayın.
İSİG Meclisi’nden Tuzla’da eylem
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2020 yılına ilişkin iş cinayetleri raporunu, tersaneler bölgesi Tuzla’da yaptığı bir eylemle açıkladı.
Rapora göre bir yılda iş cinayetleri sonucu 2427 işçinin hayatını kaybetti. Son 8 yılda tersanelerde ise en az 226 işçi hayatını kaybetti.
İSİG meclisi Limter-İş’e yapılan baskıları da protesto ederek. “Limter-İş yalnız değildir” dedi.
Kapalı restoranına icra kağıdı gelen esnaf isyan etti
Mahmut Küçük’ün İstanbul Maslak’ta işlettiği restoranı pandemi nedeniyle 10 aydır kapalı. Restoranı kapatırken sabit fatura gelmemesi için elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerini iptal ettirmesine ve borçları ödemesine rağmen 2970 liralık doğalgaz faturası icra yoluyla eline ulaşıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kapalı yer yok” sözlerine de tepki gösteren Küçük, kapalı dükkanına gelen icrayı ödeyemeyeceğini dile getirdi.
TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan’a tutuklama kararı
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinen Azad-TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında açılan dava duruşmasında, tutuklanmasına dönük yakalama kararı çıkarıldı.
TJA aktivisti Zeynep Ölbesi ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobanê soruşturması” kapsamında, sabah saatlerinde İstanbul’da evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı.
HDP Kadın Meclisi, bugün pek çok ilde Kürt kadın özgürlük mücadelesinin çatı örgütü olan TJA’ya dönük gözaltı ve tutuklamaları protesto etme kararı aldı.
HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu tahliye edildi
HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Duruşmada konuşan Şenoğlu, “Benimle birlikte gözaltına alınan herkes tutuklandı. Bir delil olmamasına rağmen herkes tutuklandı. Absürt bir durumla karşı karşıya kaldık.” dedi.
Yüksel Davası’nda Acun Karadağ’a tahliye
KHK ile ihraç edildikten sonra Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde “İşimizi geri istiyoruz” eylemi düzenleyen ve 22 Ağustos’ta tutuklananlardan Acun Karadağ tahliye edildi. Üç kişinin tutukluluğu devam ediyor.
Duruşmaya avukatların yanı sıra HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da izleyici olarak katıldı.
Hindistan’da tarım yasalarını protesto eden çiftçiler Kızıl Kale’ye girdi
Hükümetin tarım yasalarına karşı aylardır Hindistan’da ülke çapında eylem yapan çiftçiler, Cumhuriyet Bayramı’nda Delhi’nin simgesi olan tarihi Kızıl Kale’ye girdi.
Yeni tarım yasalarını protesto eden binlerce çiftçi polisle çatıştı. Bir göstericinin hayatını kaybettiği protestolarda, 200 kişi gözaltına alındı. 300’den fazla polis de yaralandı.
Nasıl başlamıştı?
Modi hükümeti Eylül 2020’de tarım sektörüne ‘serbestleşme’ getireceğini öne sürdüğü yasalar çıkardı. Çiftçiler ise bu yasaların taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceğini, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağını söylüyorlar. Bu nedenle Kasım ayından beri protestolarını sürdürüyorlar.
Brifing öneriyor
➕Mustafa Sönmez Al-Monitor’a yazdı: “Yoksulluk genişliyor, derinleşiyor”
- IMF verilerine göre Türkiye pandemide yaptığı sosyal yardımda dünya sıralamasında en alttakiler kümesinde yer aldı
- “Derin yoksulluk” birçok aileyi barınaksız bırakırken, elektrikleri kesilen, çocukları pandemi şartlarında uzaktan eğitim alamayan milyonlarca aile var.
- TÜİK’e göre dar tanımlı işsizlik yüzde 12-13; iş arayan işsizler ise 4 milyon dolayında. Oysa aynı TÜİK’in veri setinden geniş tanımlı işsizliğin yüzde 40’a, gerçek işsiz sayısının 10 milyona yaklaştığı görülebiliyor.
- Türkiye, en zengin yüzde 20 ile kalan yüzde 80 arasında gelir farkının 7,5 kat olduğu bir ülkedir.
➕Günün tweet’i
Selahattin Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman, müvekkilinin AİHM’de görülen davasında Türkiye’yi temsil eden Alman hukukçu Stephan Talmon’a Twitter’dan seslendi: