Brifing |20 Ocak
Kalyon işçilerinden öfke patlaması
Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, pandeminin tüm yükünün işçilerin sırtına yığılması her gün yeni bir noktada öfke patlamalarına yol açıyor. Kalyon Holding’in İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Ziraat Kuleleri inşaatında çalışan işçiler, yemeklerinde böcek çıkmasına tepki göstererek yemekhaneyi dağıttılar. İşçilerin “İşte bundan sonra adalet böyle olacak” ifadesi ise yaşanan öfke patlamasının boyutlarını göstermesi açısından oldukça anlamlı. İşçilerin öfkelerini sermayeye ve devlete yöneltmeye başlamaları, ülkede yaşanan birçok sorunun çözümü açısından oldukça önemli.
Gebze’de Migros ve Baldur’da yaşanan direnişler, SODAP heyeti tarafından ziyaret edildi.
Çorum’da direnişte olan Ekmekçioğulları Metal işçileri Çorum’da yaptıkları yürüyüş sonrasında Ankara’ya gitmek üzere yola çıktılar.
Buradasın Ahparig!
Hrant Dink, ölümünün 14. yılında pandemi dolayısıyla online bir etkinlikle anıldı. Her anmada yapılan balkon konuşması bu sefer Başak Demirtaş tarafından yapıldı.
Rakel Dink’in konuşmasında en dikkat çekici bölüm: “Bir kılıç artığı torunu olarak, yüzyıldır yaşadığımız acıları inkar etmek, yalanlamak yetmedi bir de “sözde soykırım” diyerek, yalanlarına tüy diktiler. Birilerini acıtıyor muyuz, incitiyor muyuz diye hiç düşündünüz mü? Ermeniye sonu gelmeyen düşmanlığınız, hakaretleriniz, aşağılamalarınız, kininiz, öfkeniz gerçekten artık yoruyor. Siz hiç yorulmadınız mı? Yazık. Susmak, pişkinlik utanç verici. Rab yardımcımız olsun.”
➕Ermeni Soykırımının inkârı ile hesaplaşılmadan yeni katliamların önüne duvar örmenin mümkün olmadığının vurgusu anmaya damgasını vurdu. Hrant Dink bir sosyalist Ermeni olarak halklarımızın ortak kuruluşu adına inisiyatif aldığı için katledildi. Anısını yaşatmak bütün ezilenlerin sırtında bir sorumluluk olmaya devam edecek.
Biden başkanlık koltuğuna oturuyor
ABD tarihinin en olaylı başkanlık devir teslimlerinden birisi bugün gerçekleşecek. Trump destekçisi silahlı eylemcilerin harekete geçmesi ihtimaline karşı Kongre binalarında Ulusal Muhafızların konuşlandırılması yaşanan gerilimin boyutlarını sergiliyor. Neoliberal politikaların bir toplumu nasıl yönetilemez hale getirebileceğinin en olgun örneklerinden birisi artık ABD oldu.
➕Biden’in koltuğa oturması sonrasında ABD’de faşist hareketin tabanının zayıflamasını beklemenin hiçbir gerçekçi yanı yok. ABD tarihindeki beyaz ırkçılığının oldukça sağlam kökleri var ve bunun alt orta sınıfların küreselleşme ve neoliberalizmden kaynaklanan tepkilerle bütünleşmesi ise faşizmin zeminini güçlendiriyor. Bu arada Biden iktidarının dünyada ılımlı rüzgarlar estireceğine, diğer ülkelerdeki neo-faşist ve diktatöryel rejimlerin gerilemesine yol açacağına dair beklentiler duvara çarpmaya mahkûm.
Tunus, diktatörün devrilmesinin yıldönümünde ayakta
Arap Baharı’nın doğduğu Tunus’ta, Bin Ali’nin iktidarı bırakıp kaçtığı 14 Ocak’ın yıldönümünde ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen genç işçilerin eylemleri ülkeyi sarsmaya devam ediyor. Öğretmenlerin yüz yüze eğitimi protesto etmek için gerçekleştirdiği grevlerin etkisiz kılınması için ilan edildiği iddia edilen sokağa çıkma yasağı, başkent Tunus ve Kasserin’de kitlesel sokak eylemleri ile karşılandı. İşsizlere verilen desteğin yetersizliği ve yüksek işsizlik oranları özellikle genç işçiler tarafından protesto ediliyor. Yüzlerce kişinin gözaltına alınması ve askeri birliklerin özellikle başkentte devlet binalarına konuşlandırılmasına rağmen eylemler devam ediyor.
➕Pandemi sonrasında ülke ekonomisi %8 küçüldü. Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1956’dan beri yaşanan en büyük küçülme bu. 2020’de gençler arasında işsizlik oranı %36.5’e ulaşmış durumda. Ülkenin turizm gelirlerinin de geçtiğimiz yıl %65 oranında azalması, kamu borçlarının GSYH’nin %89’una ulaşması sonrasında yaşanan eylemler, pandemi sonrasında dünya çapında yaşanabilecek halk ayaklanmalarının öncü ayak sesleri olabilir.