Marmara Üniversitesi öğrencileri online sınavlarda yaşanacak aksaklıklardan sorumlu tutulmalarına itiraz ediyor
Marmara Üniversitesi öğrencileri, Twitter’da #MarmaraYönergeyiDeğiştir hashtagiyle üniversitenin hazırladığı online sınav dönemine ilişkin yönergenin değiştirilmesini talep etti.
Pandemi koşullarında yaşadıkları materyal eksikliği ve internet bağlantısı olmaması gibi engeller sebebiyle derslere katılım sağlamak ve hatta sınavlara girmek noktasında sorun yaşadıklarını belirten öğrenciler, Twitter’da yürüttükleri hashtag çalışmasıyla online eğitim sürecinin bütün yükünün öğrencilerin sırtına yüklendiğini ve Marmara Üniversitesi yönetiminin öğrenci yanlısı tutum almak bir yana işleri daha da zorlaştırdığını ifade etti.
Taleplerinin ve değiştirilmesini istedikleri maddelerin listesini hazırlayan öğrenciler #MarmaraYönergeyiDeğiştir hashtaginde buluştu.
Karşı Mahalle’ye konuşan Marmara Öğrenci Dayanışması’ndan bir öğrenci, “Süreç okul yönetimi tarafından bütün öğrenciler eşit koşullara sahipmişçesine bir yanılgıya kapılarak yönetiliyor. Bu zorlu pandemi süreci nasıl en kolay atlatılır gibi bir öğrenci yanlısı bakıştan ziyade tüm süreç rekabeti tetikleyen ve neredeyse öğrenci düşmanı bir şekilde yürütülüyor.” dedi.
Öğrencilerin en çok itiraz ettiği noktaları ise; sınav uygulamasının öğrencilerin istekleri dışında öğretim görevlilerinin inisiyatifine bırakılarak farklı uygulamalara ve belirsizliklere kapı aralanması, mazeret sınavına giriş koşulları, sınav esnasında yaşanılacak teknik aksaklıklardan öğrencilerin sorumlu tutulması ve bütün bunların öğrencilerin rızası dahilinde olduğu yönündeki maddeler oluşturuyor.
Öğrencilerin talepleri şöyle:
- Online öğretime erişim sürecinde teknolojik materyalleri eksik öğrencilere materyal sağlansın. Tüm öğrencilere ücretsiz ve sınırsız internet bursu sağlansın.
- UES’in acilen öğrenci kapasitesine orantılı şekilde iyileştirilsin.
- Okulumuzun bazı bölümlerinde yasal dayanağı olmamasına rağmen sınav esnasında zorunlu tutulan kamera açma uygulaması kişisel verilerin ihlalini ve teknik altyapısı olmayan öğrenciler için bir eşitsizlik yaratacağı için kabul edilemez. Yönerge bu uygulamanın önüne kapatacak şekilde değiştirilsin.
- Geçen eğitim öğretim döneminde uygulanan ve minimum mağduriyet yaratan ödev sistemi bütün fakültelerde uygulansın, bu durum hocaların inisiyatifine bırakılmasın ve bazı fakültelerde öznel koşulların oluşması halinde alınacak kararlar, öğrencilere danışılarak alınsın.
- Yapılan sınavlardaki ve verilen ödevlerdeki değerlendirme kriterlerinin şeffaf, açıklayıcı olsun ve öğrenci tarafından sınav notuna yönelik itiraz sadece maddi hatalar ile sınırlı tutulmasın.
- Öğrencinin iradesi dışında gelişen bir sebeple sınav, ödev teslim edememesi durumunda mazaret sınavı için dilekçe dışında bir koşul aranmasın.