Gazi katliamının 25. yılı
hafıza kaydı: 25. yılında 12 Mart Gazi katliamı videosu
12 Mart 1995 akşamı Gazi Mahallesi’nde Alevilere ait ve Alevilerin gittiği dört kahvehane silahlı kişilerce tarandı. Kahvehanelere yönelik saldırıda Alevi dedesi Halil Kaya öldürüldü. Halkın tepki göstermek için mahalle karakoluna yürümesi sonrasında polisler tarafından açılan ateşle Mehmet Gündüz de öldürüldü. Bir gün sonra protestoların devam etmesi üzerine İstanbul Valiliği üç mahallede sokağa çıkma yasağı ilan etti.
12 Mart’ta yapılan saldırının boyutlarının ertesi gün ortaya çıkmasıyla birlikte protestolar başka mahallelere ve Ankara’ya da taşındı. Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan yürüyüşte de polis mermileriyle 5 kişi daha hayatını kaybetti. Yaşananlar günlerce protesto edildi. Mahallede kurulan barikatlar katliamın daha da yaygınlaşmasına engel oldu.
15 Mart 1995’e dek 22 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmış ve tutuklanmıştı.
Olaylardan sonra yapılan otopsi sonucu ölen 17 kişiden yedisinin polis mermisiyle hayatını kaybettiği belirlendi. Gaziosmanpaşa Savcılığı 20 polis hakkında “müdafaa ve zaruret sınırını aşarak faili belli olmayacak şekilde adam öldürmek” iddiasıyla dava açtı. Dava kamu güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle Trabzon’a gönderildi. 11 Eylül 1995’te Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılama süreci, beş yıl içinde otuz bir duruşma yapılarak 3 Mart 2000’de karara bağlandı. davada yargılanan 20 polisten 18’i beraat ederken; Adem Albayrak ve Mehmet Metin Gündoğdu’ya toplam 4 yıl 32 ay hapis cezası verildi. Mağdur ailelerin AİHM’e yaptığı başvuru kabul edilerek, Türkiye toplam 510 bin euro ödemeye mahkum edildi.
Sonraki senelerde Ergenekon davasına da konu olan Gazi olayları bir derin devlet provokasyonuydu. Amaç Sivas Katliamı sonrasında giderek politikleşen Alevi hareketini sindirmek, varoşlarda yoksul halk ile giderek örgütlenen devrimciler arasında gelişen ilişkileri baltalama ve krizlerden ve yoksulluktan bunalan halkın öfkesini Alevi-Sünni gerilimine yöneltmekti. Devrimci ve demokratik kamuoyunun direnişi oyunları bozdu.
Gazi’yi unutmamalı, unutturmamalı.