Şeker “Marmara ölüyor”

Haber: Sakine Yıldıran – Sezgin Kartal
Marmara bölgesindeki ekolojik yıkımlara dikkat çekmek için İstanbul’dan hareket eden Marmara Kervanı, sırasıyla Ergene, Biga, Bandırma, Bursa, Yalova, Kocaeli ve İstanbul hattında incelemelerde bulundu.
26 Mayıs Perşembe günü Marmara Yaşasın ve İklim Adaleti Koalisyonu öncülüğünde İstanbul’dan hareket eden kervanın ilk durağı olan Marmara Ereğlisi’nde yerel yaşam savunucuları ve CHP Milletvekili Ali Şeker ile buluşarak balıkçıların sorunlarını dinledi.
Kınıklı Deresi’nin denizle birleştiği noktaya geçen heyet, fabrikaların atık sularıyla kirlettiği Kınıklı Deresi’nin Sultanköy plajının ortasından geçerek denize döküldüğünü yerinde gözlemledi.
Ekilebilir tarım alanlarından derelere kadar fabrikaların atık sularıyla kirletildiği Marmara bölgesinde üç gün süren Marmara Kervanı acil önlem alınmasını istedi.
Ergene’de konuşan Milletvekili Ali Şeker: ‘Marmara Denizi’nin öldüğünü görüyorsunuz. Bir süzgeçten geçirilip, derin deşarj denilerek Marmara’nın altına foseptik süpürülüyor. Denizin altına süpürülen kanalizasyonlar sonuçta Marmara’yı yaşanmaz hale getirdi ve Marmara ölüyor!’
Kervanın ziyaret ettiği Değirmenköy’de bir vatandaş, fabrika atıkları nedeniyle köylerinde hayvanların derelerden su içemediğini, denizin kirlenmesiyle çocuklarının vücutlarında yaralar oluştuğunu ve çocuklarının artık köye gelmediğini belirtti.
Balıkesir Bandırma Beyköy’de yaşayan Berna Börkan ise, Beyköy ve Bezirci köylerinin birinci sınıf tarım arazilerinin statüleri değiştirilerek altıncı sınıf tarım arazisi raporu alınarak imara açıldığını söyledi. Börkan aynı zamanda ellerinden alınan tarım arazilerine OSB yapıldığını kaydetti.