Corpera Soho Otel’de grev kararı!

DİSK Dev Turizm İş Sendikası, İstanbul Şişhane’de bulunan Corpera Soho Otel binasına grev kararını astı.

Otel önünde basın açıklaması ile grev kararını asan Dev Turizm İş Marmara Bölge Şubesi, dört yıl önce Corpera Soho Otel’de örgütlendiklerini fakat mahkeme süreçlerine rağmen işverenin hiçbir çağrıya yanıt vermediğini duyurdu.

Sendikanın grev kararıyla Corpera Soho Otel’de grev süreci resmen başlamış oldu ve işveren masaya oturmadığı takdirde 31 Aralık’ta greve çıkılacak.

Sendikanın açıklaması şöyle:

SENDİKAL ÖRGÜTLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSIN!

Şu anda önünde bulunduğumuz Corpera Soho Otel patronu sendikamızın yetkisi olmasına rağmen işçilerin iradesini tanımadı ve masaya oturmadı.

2018 yılında örgütlenip yetki almamıza rağmen patron yetkimize itiraz etti. 4 yıllık mahkeme süreci sonrası Ağustos 2022’de yetkimiz tekrar tescillendi. O günden bugüne İş-Kur ve arabulucu görüşmelerine gelmeyen patronlar, işçinin iradesini ve sendikasını tanımadı.

Biz de yapmamız gerekeni yapıyor ve işyerine “GREV” kararını asıyoruz.

Ülkemizde şu anda çok ciddi bir buhran yaşanmaktadır. Emekçiler hayat pahalılığı karşısında her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Bir taraftan pahalılık bir taraftan işsizlik emekçileri çok ciddi bir cendere içine almıştır. Bize sürekli “sabretmemizi” söyleyenler lüks ve şatafat içinde yaşarken biz çocuklarımızın zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyoruz.

Asgari ücret belirleme sürecinde güya işçileri temsil edenler bizlere açlık sınırını reva görüyorlar. İşçi sınıfının gerçeğinden uzaklaşmış olanlar bizi temsil edemez. Mücadeleci sendikaların önünü kapatıp sarı, korporatif sendikaların önünü açarak işçi sınıfını daha kolay sömürmeye çalışıyorlar.

Ülkemizde sendikalı işçi oranı %14,26 iken TİS’ten faydalanan işçi oranı bunun yarısı kadar dahi değil.

İşte bu kadar örgütsüz olduğumuz için bu şartlarda çalışmak ve yaşamak zorunda kalıyoruz.

Bizi her türlü savunma aracımızdan; dayanışmamızdan, sendikamızdan, bir araya gelerek haklarımız için mücadele etme irademizden uzak tutmaya çalışanlara inat haklarımıza ve hayatlarımıza sahip çıkıyoruz.

6356 sayılı yasa işçilerin sendikal örgütlenmesi önünde köstektir.

Sektör bazlı yetki barajı anti demokratik bir uygulamadır. Tüm engellere rağmen bir sendika bir işyerinde yetki alsa da iş yasası patrona sendikanın yetkisine itiraz “hakkı” vermiştir. Sendikanın yetkisi Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmaktadır, buna rağmen yasa patrona itiraz “hakkı” vermektedir. Aslında bu tamamen “danışıklı döğüş”tür. Çalışma Bakanlığı’nın resmi kayıtlarına göre yetkisi tescillenen sendikanın yetkisine itiraz etmek demek sendikalı olma hakkına saldırıyı meşrulaştırmak demektir. Yetki itiraz süreçleri çok uzun sürmektedir. Bu süreci patronlar işyerindeki örgütlülüğü dağıtmak için kullanmaktadır. Yetkisi onaylanan sendikanın yetkisine patronların itirazı tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Yetki barajı saçmalığına son verilmelidir. Bir işyerinde örgütlü olan sendikanın TİS imzalama yetkisi tanınmalıdır.

Biz örgütlülüklerimize, sendikalarımıza sahip çıkmaksak onlar karlarına kar katmaya devam edecek. Bize “sabırlı” olun diyorlar ama onlar karlarını %600’lere kadar çıkarabiliyor.

Biz de artık yeter diyoruz!

Sendikamız işçilerle birlikte her türlü yasal-meşru yollarla sendikalaşma iradesine sahip çıkacaktır.

Yasaların sokakta yazıldığını çok iyi biliyoruz ve gerekeni yapacağız.