Dr. Hikmet Kıvılcımlı 50. yılında anıldı: “Nefes almaksızın savaştı”

Türkiye Devrimci Hareketi’nin önder isimlerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı mezarı başında anıldı.

YouTube player

Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Devrimci Parti ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye’de devrimci hareketin önemli teori ve pratik öncülerinden Dr. Hikmet Kıvılcımlı’yı ölümünün 50’inci yılında andı. Kıvılcımlı’nın Topkapı’da bulunan mezarı başında yapılan anmaya, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Tülay Hatimoğulları ve İstanbul İl örgütü, EHP, Halkevleri, Kaldıraç, TİP ve Sosyal İnsan Yayınları katıldı. 

Fotoğraf: Sezgin Kartal

Mezarlık dışında toplanan kitle, “Dr. Hikmet Kıvılcımlı Devrim Kavgamızda Yaşıyor” pankartı açıp, sloganlarla yürüdü.

Mezar başında saygı duruşunun ardından düzenleyici ve katılımcı kurumların temsilcileri konuşmalar gerçekleştirdi. İlk konuşmayı yapan Kıvılcımlı Enstitüsü Derneği kurucusu Ahmet Kale, Kıvılcımlı’nın mücadele nöbetini asla terk etmediğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Ne kadar süreç zorlu olsa da mücadelesinden ödün vermedi. Bunun için tutuklandı, 22 yıl boyunca Türkiye’nin birçok yerinde hapis yattı. Kanser olmasına rağmen Türkiye’nin sorunlarını çözmek için koşa koşa giderdi. Onun için Türkiye’nin değeridir. Birçok partiyi bir arada tutacak fikirleri vardı. Kürt, kadın ve gençlik sorununda öncü fikirleri var. Ermeni Soykırımı’nın tanınmasında öncü rol oynadı.”

Sevtap Akdağ | SODAP Sözcüsü

SODAP Sözcüsü Sevtap Akdağ, Kıvılcımlı’nın Türkiye’nin özgün koşullarını kavramadaki yaratıcılığına, ihtiyaçlarına cevap olacak üretimleri ortaya koymasına vurgu yaparak şöyle devam etti “Türkiye Komünist Hareketi’nin önde gelen isimlerinden, hareketimizin politik ve ideolojik önderi Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın ölümünün 50. yıldönümünde mezarı başındayız. Dr. Hikmet Kıvılcımlı’nın bizlerin önünü açan en temel özelliği yaşadığı dönemin somut koşullarını en net şekilde analiz etmek, onun içerisindeki en önemli başlıkları kavrayıp bunu mücadelenin parçası haline getirmektir.”

HDP’nin bir heyetle yer aldığı anmada Eş Genel Başkan Pervin Buldan da konuşma yaptı. Geniş çevrelerce Kıvılcımlı’nın anılıyor olmasından mutluluk duyduğunu belirten Buldan, “Türkiye’de bir zamanlar konuşulması ve tartışılması yasak olan konularda bile cesur adımlar atmıştır. Örneğin Kürt sorunu meselesinde, örneğin Ermeni meselesinde; bütün bu konularla ilgili düşüncelerini korkmadan çekinmeden ifade eden bir kişilikten bahsediyoruz. Bugün Dr. Kıvılcımlı’nın düşünceleri HDP fikriyatında yer edinmiştir ve yaşamaya devam ediyor” diye kaydetti. Konuşmasının devamında şöyle devam eden Buldan, “Bir kez daha söz veriyoruz sevgili Dr. Kıvılcımlı’ya; seni, düşüncelerini, ödediğin bedelleri HDP fikriyatı içerisinde yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz. Sen yaşıyor olsaydın bugün, Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın cezaevinde olmasına, siyasetçilerin haksız bir şekilde tutuklu olmasına karşı çıkacağını biliyoruz. Eğer yaşıyor olsaydın, faşizme karşı da büyük bir mücadele verecektin. Buna yürekten inanıyoruz, bir kez daha sana söz veriyoruz, seni ve fikirlerini yaşatacağız.” dedi.

Fotoğraf: Sezgin Kartal