Samandağ Belediyesi: “Milleyha Kuş Cenneti sulak alan ilan edilmeli”

HATAY/SAMANDAĞ: Hatay’ın Samandağ ilçesinde birçok kuş çeşidinin geçiş güzergâhında yer alan Milleyha Kuş Cenneti’nde geçtiğimiz günlerde bir çiftçi tarafından açılan hendek büyük tepkilere neden olmuştu. Gelen tepkilerden sonra hendek Hatay Büyükşehir Belediyesi ekiplerince kapatıldı.

Milleyha Kuş Cenneti, Türkiye’de kayıt altına alınan 490 kuştan 282 kuş türünü barındırıyor. Canlı çeşitliliği açısından son derece önemli olan bu alan korunma altına alınacak mı?

Milleyha Kuş Cenneti ile ilgili gelişmeleri Samandağ Belediyesi Başkan Yardımcısı Aydın Duran’a sorduk.

Duran, hendeğin kazıldığını 19 Temmuz’da aldıkları bir ihbar üzerine öğrendiklerini ve bundan sonra yasal mevzuat çerçevesinde gerekli işlemleri başlattıklarını belirtti.

“Sulak alan olarak planlanıyor”

Büyükşehir belediyesiyle ortak hareket ettiklerini söyleyen Duran, alanın düzenleme yetkisinin Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesinde olduğunu belirterek “Alan sulak alan olarak planlanmakta. Alanın korunması yönünde çalışmaları Büyükşehir ile koordineli şekilde yapıyoruz.” dedi.

Yasal mevzuat gereği Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün Milleyha Kuş Cenneti’ni bir an önce sulak alan ilan etmesi gerektiğini söyleyen Duran, “Bu yönde gerekli girişimlerin yapıldığını ve çalışmaların da son aşamaya geldiği bilgisine sahibiz.” şeklinde konuştu.

Duran, “Doğal alanların korunması için, sekiz ay önce belediyede fotoğrafçı Emin Yoğurtçuoğlu, Çevre ve Turizm Derneği’nden Michel Atik, meclis üyelerimiz Esen Dibek ve Sinem Kayıkçı ile bir toplantı düzenledik. Bu konuyla alakalı birtakım girişimlerimiz oldu. O zamandan planlıyorduk ancak pandemi dolayısıyla ilgili mercileri harekete geçiremedik. Bu alanlar doğal yaşam alanı olarak korunacak, biz buna inanıyoruz.” dedi.

Samandağ’da Milleyha Kuş Cenneti gibi başka doğal alanların da mevcut olduğunu ifade eden Duran, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine bağlı alanlardan biri olan Titus Tüneli’nin de doğal alan olarak koruma altında olması dolayısıyla bakanlıktan gelen her talebi karşıladıklarını ve bundan memnuniyet duyduklarını belirtti.