Mecliste regl yoksulluğuna ilişkin kanun teklifi
Serpil Kemalbay, hijyenik ped ve tampon gibi ürünlere kadınların, kız çocuklarının ve regl olmaya devam eden transların ücretsiz erişimlerinin sağlanması için TBMM Başkanlığı’na kanun teklifi önerdi.
Halkların Demokratik Partisi(HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, kadın yoksulluğunun giderek derinleşmesi sonucunda hijyenik ped ve tamponlara erişemeyen kadınlar için ödenek sağlanması için Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi.
Kemalbay, kanun gerekçesinde pandemideki toplumsal yoksulluktan en fazla kadınların etkilendiğini; artan işsizlik ve gelir düşüşleri sebebiyle kadınların, kız çocuklarının ve transların alım güçlerinin yetmemesiyle kullanmaları gereken hijyenik ürünlere erişememeleri nedeniyle regl yoksulluğu yaşadıklarını belirtti.
➕Regl yoksulluğu, ihtiyaç duyulan hijyen ürünlerine maddi sebeplerden dolayı ulaşamama ya da ulaşmakta zorluk çekilmesi durumunda kullanılan bir tanım.
Türkiye’de kadınların kullandıkları menstrual ürünlerin fiyatlarının yüksekliğine de değinen Kemalbay, en çok mevsimlik tarım işçilerinin, mültecilerin, cezaevlerinde bulunan, büyük kentlerin yoksul kesimlerinde yaşayan kadınların, kız çocuklarının ve cinsiyet kimliğinden dolayı çeşitli ayrımcılıklara maruz kalan ve regl olmaya devam eden transların regl yoksulluğu ile mücadele etmek zorunda kaldığını belirtti.
Anayasa’nın “Kanun önünde eşitlik” maddesi, sosyal devlet ilkesi ve sağlık hakkının korunmasını hatırlatan Kemalbay, “Kadınların, kız çocuklarının ve regl olmaya devam eden transların menstrual ürünlere ücretsiz erişimlerinin sağlanması amacıyla her yıl bütçe kanunlarında yer alacak yasal bir düzenleme öneriyorum.” dedi.