Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektör atamasına karşı eylemde | İki öğrenci gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu birkaç gündür sosyal medyanın gündemindeydi.

1 Ocak tarihli Resmi Gazete kararına göre Pamukkale Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Mersin Çağ Üniversitesi’yle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’nin de rektörü değişti.

Cumhurbaşkanlığı tarafından daha önce de Kasım 2016’da aday olmadığı halde Mehmet Özkan, Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak atanmıştı. Şimdi yeniden seçim yoluyla değil atama yoluyla rektörlük görevine getirilen Mehmet Bulu, üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından protesto ediliyor.

2002 yılından bu yana AKP içinde çeşitli görevlerde yer alan ve son olarak İstanbul 1. Bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’yla ilgili, öğrenciler Twitter’da #KayyumRektörİstemiyoruz etiketiyle binlerce gönderi paylaştı.

Boğaziçi Dayanışması grubundan yapılan paylaşımda ise, “Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle okulumuza Melih Bulu’nun kayyum olarak atandığını öğrendik. Boğaziçi öğrencileri olarak demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz. Melih Bulu bizim rektörümüz değildir!” ifadelerine yer verildi.

“Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını istiyoruz”

Öğrenciler bugün üniversite önünde bir araya gelerek rektör atamasını protesto ettiler.

“Kayyum rektör istemiyoruz”, “AKP elini üniversitelerden çek”, “Melih istifa”, “İntihalci rektör istemiyoruz”, “Turnitin göreve, Melih istifa”, “Cinsiyetçi rektör istemiyoruz” sloganları atan öğrencilere İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve ODTÜ öğrencileri de destek verdi.

Güney Kampüs önünde bir araya gelen öğrenciler burada bir basın açıklaması düzenlediler.

Temel iki talepleri olduğunu belirten öğrenciler tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini, akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini isteyerek “Bu demokratik tavır ve zorunluluğun bütün üniversitelerde yer bulması için hem diğer üniversitelerden öğrenci arkadaşlarımızı hem de mezunlarımızı bize destek olmaya çağırıyoruz.” diyerek dayanışma çağrılarını paylaştılar.

Asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir”

Öğrenciler, bu rektör atamasının antidemokratik uygulamaların bir devamı olduğunu paylaştılar:

“Üniversitemizde yerini yıllardır koruyan demokrasi anlayışı ile 2016 yılına kadar seçimler neticesinde belirlenen rektörlerimizin yerine; 2016’dan sonra anti-demokratik bir şekilde tek elden kayyumlar atanmaya başlanmıştır. Üstelik, Boğaziçi Üniversitesi’ne 1980’lerin askeri rejim döneminden beri ilk defa okul dışından bir rektör ataması yapılmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana sürmekte olan ve rektör seçimlerini ortadan kaldıran anti-demokratik uygulamaların bir devamıdır.”

“Boğaziçililer olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir. Sorun isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir.”

İki öğrenci gözaltına alındı

Basın açıklamasının ardından Kuzey Kampüsü’nde gerçekleştirilecek forum için yürüyüşe geçen öğrencilere özel güvenlik müdahale etti. Tek tek kart göstererek kampüse girmeyi reddeden öğrenciler, özel güvenliğin engelleme girişimlerine rağmen Kuzey Kampüsü’ne girdi.

Kuzey Kampüs’te forum gerçekleştirildiği esnada, atanan rektör Melih Buldu’nun Güney Kampüs’e geldiğini duyan öğrenciler forumdan ayrılıp Buldu’yu protesto etmek için yeniden yürüyüşe geçtiler.

Güney Kampüs önüne gelindiğinde iki öğrenci polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için bulundukları alanı terk etmeyeceklerini söyleyen öğrencileri ısrarı sonucunda öğrenciler serbest bırakıldılar.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, atanan rektörü protesto etmek için çarşamba günü yeniden üniversite önüne çağrı yaptı.