Serpil Kemalbay: “21. yüzyıl kölelik kampı, Dardanel Gıda’nın Covid-19 çalışma kampı olmuştur”

Dünya genelinde covid-19 vaka sayısı 5 milyonu geçti, 650 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Pandemi boyunca sağlık durumları gözetilmeyen işçiler, hastalık ve açlıkla boğuşarak çalıştırılmaya devam ediyorlar.

İki gün önce Dardanel Gıda’nın Çanakkale’deki fabrikasında 40’a yakın işçinin koronavirüs testi pozitif çıkmasına rağmen çalışmaya devam ettirilmeleri, üstelik diğer işçilerin de fabrikada 14 gün boyunca adeta rehin alınarak, “kapalı devre çalışma sistemi” adıyla çalıştırılmasına yönelik tepkiler sürüyor.

Covid-19 vakası sonrası önlem adı altında işçilerin gece yurtlara yerleştirilip gündüz üretim başına getirilmesi kararına yönelik DİSK(Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), kararın Umumi Hıfsızsıhha Kanunu‘na ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘na aykırı olduğu açıklamasını yaptı.

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan da “Yeni normal ölüm demek, zorla çalıştırma demek. Sendika olarak her koşulda işçilerin yanında olacağız. İl Hıfzısıhha kararının geri çekmeli, tüm işçilere yaygın test yapılmalı ve evlerde karantina uygulaması hayata geçmeli, fabrika 14 gün boyunca kapalı kalmalı.” dedi.

“Karar vicdansız ve adaletsiz olduğu kadar yasalara da aykırıdır”

Dardanel Gıda’nın Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı’na dayanarak “kapalı devre çalışma sistemine” geçişiyle ilgili Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a dilekçe yazan HDP İzmir milletvekili Serpil Kemalbay, kararla ilgili “Adil ve demokratik değildir. Vicdansız ve adaletsiz bir karar olduğu gibi yasalara da aykırıdır.” dedi.

Dilekçede, Bakanlığı bu konuda “düzenlemelere aykırı hukuksuz bir şekilde çalışma kamplarına dönüştürülmesinin engellenmesi ve bu işlemin acilen durdurularak adı geçen firmaya gerekli cezai yaptırımın uygulanması hususunda” göreve çağıran Kemalbay, ayrıca işten atılma korkusuyla kalanları korumanın da Bakanlığın görevi olduğunu söyledi.

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

21. yüzyıl kölelik kampı, Dardanel Gıda’nın Covid-19 çalışma kampı olmuştur. “İşçilerin toplu halde  karantinaya alındığı iddiasıyla” yasal olmayan, vicdanla ve adaletle bağdaşmayan bu uygulama legalize edilmeye çalışılırken devlet kurumlarının  ve şirketin birlikte hareket ettiğinin görülmesi kaygı vericidir.

Dardanel Gıda işçileri insandır, “kapalı devre kamera sistemi” ya da “kapalı devre su sitemi” şeklinde teknik bir ünite değildir. ‘Kapalı devre çalışma’ olmaz, bunun adı zorla çalıştırmadır. Pandemiye maruz kalan çalışanların bir nesneymiş gibi, işletmenin çıkarları öyle gerekiyor diye, çarklar dönsün diye, işçilerin işsizlik sopasıyla çalışmaya zorlanması, sağlıklarının, hayatlarının hiçe sayılması, anayasaya, uluslararası sözleşmelere, iş yasası ve iş güvenliği yasa ve mevzuata aykırıdır.